24u op 24u

Ook 's nachts, tijdens het weekend of op een feestdag is er een huisarts beschikbaar!

Je vindt deze artsen via de wachtdienst. Vaak is de wachtdienst meer geschikt om je te helpen dan de spoeddienst. Maar de wachtdienst is minder bekend.   

Hieronder vind je terug hoe je een wachtdienst kunt vinden.

Huisarts nodig in de week

In de week mag je altijd naar jouw huisarts bellen, dus ook 's nachts. Neemt hij of zij niet op? Op de voicemail zal je horen wat je kunt doen.

Wat te doen in het weekend?

Het is zaterdagnacht en jouw kind wordt erg ziek of je maakt een pijnlijke val van de trap. Wat te doen?

1. Wachtpost 

Lukt het nog om je te verplaatsen? Ga dan naar de huisartsenwachtpost, er zijn er 3. 

 

  • Médinuit, Boulevard du Jubilé 93, 1080 Bruxelles, 02 427 97 27
  • Poste médical de garde Athéna, Site César de Paepe, Rue des Alexiens 11, 1000 Bruxelles, 02 506 70 37
  • CMGU, Avenue Hippocrate 10, 1200 Bruxelles, 02 762 82 21

 

2. Wachtdienst

Geen wachtpost in de buurt? Kun je nog naar het kabinet van de arts of wil je dat de arts bij jou langskomt? Bel dan naar de wachtdienst. Dat kan dus ook 's nachts! Het nummer is 02 242 43 44

Doen! 

 

3. Spoeddienst 

De spoeddienst is er enkel voor absolute noodgevallen. Voor alles wat niet zeer dringend is, bel je de wachtpost of wachtdienst. 

Vaak is de spoeddienst duurder, zeker als er een ambulance moet komen! Dan is het vaak slimmer om met de taxi naar de wachtpost te gaan of een huisarts met wachtdienst te laten komen. 

 

Wat is het verschil tussen een wachtdienst en een wachtpost? 

De wachtdienst is het geheel aan maatregelen om ook buiten de consultatie-uren een huisarts beschikbaar te stellen. De wachtpost is een van die regelingen. Het is een fysieke plaats, gelijkaardig aan een huisartsenkabinet, waar steeds een huisarts beschikbaar is: ’s nachts, in het weekend en op feestdagen. Het voordeel van een huisartsenwachtpost is dat de huisarts in de wachtpost alle materiaal voorhanden heeft. Het voordeel voor de patiënt is dat de wachtpost op één vaste plaats blijft, enkel de aanwezige huisarts wisselt.