Ben ik mantelzorger?

Onze folder

Zorg jij regelmatig en onbetaald voor iemand uit je omgeving die langdurig ziek is, psychische moeilijkheden heeft of een beperking heeft? Dan ben je mantelzorger.

Het kan gaan om de medicatie opvolgen van je zieke partner of afspraken regelen voor je zoon met een handicap. Maar ook boodschappen doen voor je grootvader, eten maken vooor de buurvrouw of je moeder naar de kinesist brengen.

Mantelzorg overkomt je. Je weet meestal niet waar en wanneer de zorg zal eindigen. Het is weinig voorspelbaar.

VOOR ELKAAR ZORGEN

Zorgen voor iemand kan jou voldoening geven. Toch is het niet altijd even gemakkelijk. Als mantelzorger heb je vast vragen. Hoe kan ik vrijaf nemen op het werk? Waar kan ik premies aanvragen? Waar kan ik terecht voor hulp aan huis?

… DENK OOK AAN JEZELF

Om er te kunnen zijn voor een ander is het belangrijk om ook zorg te dragen voor jezelf. Blijf tijd maken voor jezelf. Er bestaan heel wat mogelijkheden om jou te ondersteunen: praatcafés voor een babbel, dagoppas, dagopvang of nachtzorg om de zorg even van je over te nemen.

… DAT DOE JE NIET ALLEEN

Zorg dragen doe je niet alleen. Laat je helpen door mensen uit je omgeving en professionele hulpverleners.

Praat erover met jouw huisarts of andere zorgverleners die al bij de zorgbehoevende persoon aan huis komen. Ook je ziekenfonds, het lokaal dienstencentrum of het OCMW kunnen je adviseren. Zij informeren je over de verschillende mogelijkheden, hulpmiddelen en financiële tegemoetkomingen.

Waar kan je terecht? (klik voor meer info)

Onze folder om mantelzorgers de weg te wijzen naar de juiste ondersteuning

 TERUG NAAR DE STARTPAGINA