Diëtist

Wat doet een diëtist(e)?

Een diëtist en voedingsdeskundige heeft een diploma van bachelor in de voedings- en dieetkunde hetgeen hem/haar in staat stelt wetenschappelijk onderbouwde informatie en advies te geven omtrent voeding(s-) en gezondheid(sproblemen), op maat van de patiënt. De diëtist geeft ondersteuning en begeleiding bij het aanpassen van je voedings- en leefgewoonten. Zij/hij wil graag een antwoord geven op al de vragen omtrent product- en etiketinformatie, voedingsclaims, het samenstellen van een voedingspatroon (aangepast aan je situatie) het uitwerken van recepten.., enz. Een voedingsdeskundige is al lang niet meer de persoon die voedingsmiddelen verbiedt, integendeel, zij/hij geeft tips om op een aangename manier gezonde voedings- en leefgewoonten aan te leren.

Een gesprek met de diëtist(e)

Iedereen kan bij de diëtist terecht voor een gesprek. De diëtist zal haar/ zijn manier van werken uit de doeken doen en uitleggen wanneer een diëtist(e) geraadpleegd kan worden. Zo geeft hij/zij niet alleen advies over gezonde voeding, maar ook (preventief) dieetadvies bij een ziekte of een aandoening. In tegenstelling tot het ontvangen van advies omtrent gezonde voeding, is voor raadgevingen over dieetvoeding (omwille van ziekte) een verwijsbrief van de huisarts of specialist noodzakelijk. Dit is bij wet bepaald (KB78). Een analyse van recentste bloedresultaten is ook wenselijk, maar niet verplicht. Het voordeel van een verwijzing is dat de diëtist(e) de huisarts mee op de hoogte kan houden van de besproken therapie.

De diëtist(e) geeft voedingsadvies voor alle leeftijdsgroepen - van baby’s tot bejaarden:
• Gezonde, evenwichtige voeding
• Alternatieve voedingswijzen (vegetarisme, veganisme...)
• Zwangerschap en borstvoeding
• Sportbeoefening

Daarbuiten adviseert en begeleidt de gediplomeerde diëtist(e) patiënten met bepaalde ziekten, aandoeningen en/of therapieën:
• Gewichtsproblemen: overgewicht en obesitas
• diabetes type 1 en 2 en bij gestoorde bloedsuikerwaarden
• (risico op) ondervoeding met eventuele bijvoeding en/of sondevoeding
• dyslipidemie: hoge cholesterol en/of triglyceriden
• hart- en vaatziekten
• spijsverteringsstoornissen
• voor en na chirurgische ingrepen
• kanker
• eet- en slikstoornissen
• nierfunctiestoornissen
• voedselallergieën en –intoleranties
• metabole aandoeningen
• …