Spoedgevallendienst

Aan de meeste ziekenhuizen is een spoedgevallendienst verbonden. Op deze dienst kun je op elk uur van de dag terecht bij een ernstige ongeval en voor dringende medische hulpverlening.

De spoedopname is bedoeld voor patiënten met een ernstige aandoening, die snel en dringend medische hulp nodig hebben. Dringende behandelingen en verzorging hebben altijd absolute voorrang. Daarom zal je soms lang moeten wachten als jou probleem minder dringend is.

Ga indien mogelijk altijd eerst naar een huisarts

Patiënten die na doorverwijzing van een huisarts binnenkomen, hebben voorrang op patiënten die zonder doorverwijzing voor niet-dringende behandelingen langskomen. Er wordt ook een onderscheid gemaakt in het remgeld dat je moet betalen. Dit is hoger wanneer je niet door een huisarts werd doorverwezen.

Ziekenhuis vinden 

De meeste Brusselse ziekenhuizen hebben een Franstalig karakter, maar er zijn ook een aantal ziekenhuizen die de toegankelijkheid van Nederlandstalige patiënten erg belangrijk vinden. Je huisarts kan je helpen bij de keuze van het juiste ziekenhuis. Om het dichtstbijzijnde ziekenhuis voor een spoedopname te vinden, kun je gebruik maken van www.zorgzoeker.be.