Getuigen

A la carte

Mijn vriendin werkt halftijds in psychiatrie: 10 dagen werken, dan 17 dagen thuis. Het lijkt wel elke maand vakantie. Zelf heb ik een poosje in een systeem gewerkt waarbij op drie volle dagen mijn FT werkweek erop zat. Daarna koos ik weer voor de gewone dagdienst. Sinds kort doe ik deeltijds nachten. Dat speciale sfeertje 's nachts, dat bevalt me wel.

Brussel 'k zeen a geireSint-Goriks

Brussel als studentenstad: ik moet het telkens weer verdedigen of uitleggen. Tot ze hier op kot of op school zitten. En dan snappen ze 't: dat hier echte studentenbuurten zijn; dat je bij dorst of zin in een babbel terecht kan in alle mogelijke kroegen, pubs, cafeetjes, jazzyclubs, coctailbars, discotheken en terrasjes. Dat je hier gewoon elke dag iets anders kan beleven. Deze stad leer je niet kennen in 1 week maar je raakt er ook nooit op uitgekeken. Voor mij ging er een wereld open na jaren enkel de jeugdclub, de dorpskroeg en parochiezaal 'ons huis'!

(h)ouden van dagen

Voor ik op stage vertrok leek werken met bejaarden me niet zo leuk. Nu denk ik daar anders over. Ik kwam in een rusthuis terecht met een hele plezante ploeg. Iedereen kende iedereen; er werd gelachen en gezeverd. Ik maakte een feest voor een 100-jarige mee: we hebben het hele rusthuis versierd en al het personeel was verkleed in 'de tijd van toen'. Zelfs de directeur droeg een hoge hoed en een slippenjas. Keigrappig! De laatste stagedag, toen ik afscheid moest nemen van 'mijn oudjes', heb ik geweend. Ik zal ze missen. Maar ik heb beloofd binnenkort terug te komen om te horen hoe het gaat met Madeleine, Suzanne, Maria, Petrus en alle anderen.

baby's en bengels

Kindbegeleider aan het werkThuis heb ik altijd een kamer gehad vol poppen en knuffels. Ik moet me nu nog inhouden om niet alle pluche beertjes, panda's, hondjes en andere beestjes te kopen die me zo schattig aankijken. Als kinderverzorgster werk je natuurlijk niet met poppen maar het zorgen, wiegen, knuffelen zit er bij mij toch erg in. Ik sta nu bij de peuters. Je kan met hen zoveel doen: zingen, vertellen, buiten spelen, knutselen, verkleden, dansen... Ze leren zoveel van jou en je ziet ze groeien en vooruitgaan. Maar als er weer zo'n nieuw klein boeleke van enkele maanden toekomt moet ik het toch elke dag eens gaan vastpakken. En mijn eigen dochtertje: dat is het mooiste kindje van de wereld natuurlijk.

Keskejevoe?

Ik switch voortdurend van het Vlaams naar het Frans, soms zelfs het Engels. Als ik anderen hoor stamelen en sukkelen ben ik eigenlijk wel trots dat ik Vlaming ben en me vlot kan uitdrukken. Ik krijg hierdoor meer kansen op het werk. En op vakantie in Frankrijk bestel ik met zwier:'une pression, svp'.

ikgaervoormulti-culti-mix

Op een avond hoorde ik een vreemd geluid uit een kamer. Een Afrikaanse dame zong een wiegelied voor haar oude dementerende moeder. Ze lag naast haar op bed en hield haar in haar armen. Ik kreeg even een krop in de keel, hier kon ik als nuchtere Vlaamse nog iets van leren.

meer getuigenissen

Meer getuigenissen over zorgberoepen staan op de site van 'ik ga ervoor'
En nog meer getuigenissen staan op de site van 'werk met mensen'