Groepsessie: een pleidooi voor bewust kiezen

16 April 2018 Huis voor Gezondheid (grote vergaderzaal) - Lakensestraat 76, 1000 Brussel

Wijkplaats zet i.s.m. Hogeschool Odissee in op het voorkomen van burn-out en in het bevorderen van bevlogenheid. Veerkracht is nauw verwant aan bevlogenheid, maar legt toch andere klemtonen.  Veerkracht wordt gezien als de flexibiliteit om zich voortdurend aan te passen aan wisselende omstandigheden, intens te genieten van het moment, alert te reageren op onverwachte veranderingen en  steeds de moed en de kracht te vinden om het best mogelijke antwoord te bieden op de uitdagingen van elke dag.  Veerkracht wordt net als bevlogenheid beïnvloed door zowel structurele als persoonlijke factoren.  Deze beïnvloedende factoren werden door Damman en Dewaele uitgewerkt in een model, genaamd de zes pleidooien voor veerkracht.

 

Zes pleidooien voor veerkracht

De zes pleidooien voor veerkracht staan elk op zich én werken tegelijk op elkaar in en versterken elkaar. Het zijn geen instant tips of wonderoplossingen, maar zes uitnodigingen om thema’s uit je werk en leven onder de loep te nemen én actie te ondernemen. Hieronder wordt het model kort toegelicht.  De volledige versie kan je terugvinden op www.stilvallengeeftveerkracht.be

Een pleidooi voor bewust kiezen

‘Ik heb geen tijd’ horen we vaak zeggen.  We hebben echter allemaal 24 uur per dag tijd. Waaraan besteden we onze tijd en waaraan niet?  Het is een kwestie van scherpe keuzes maken zowel op het werk als in je persoonlijk leven. Als je heldere en overwogen keuzes wilt maken, is het goed om er tijd voor te maken en je waarden voor ogen te houden.Het is zinvol om een vraag te laten bezinken en er de tijd voor te nemen alvorens de vraag te beantwoorden. Stel jezelf de vraag: als je een extra taak erbij neemt, wat heeft dit als consequentie voor de rest van je pakket?

Soms denken we dat alle taken belangrijk zijn. Toch is er vaak sprake van een hiërarchie in de taken.  Wat is de hiërarchie in jouw takenpakket? Wat zijn jouw kerntaken? Of doe de oefening: stel je bent volgende maand één week ziek, welke taken doe je, welke niet?

 

Thema-avond

Deze thematische bijeenkomsten hebben als doel jou als zorgverlener te laten stil staan bij een bepaald aspect van veerkracht.  Er wordt een kader geschetst waarna je via verschillende werkvormen aan de slag gaat en aangezet wordt om je eigen veerkracht te onderzoeken en te bevorderen.  Je gaat in interactie met elkaar, deelt good practices en voelt je gesteund door elkaar.  Na afloop zal je geïnspireerd naar huis gaan en zin hebben om wat werd aangebracht ook toe te passen in je dagelijkse leven en werken.

Praktisch

Accreditering voor artsen en apothekers wordt aangevraagd, aanwezigheidsattesten worden voorzien voor andere beroepsgroepen

Timing: 19.30u-22u

De groepsgrootte is minimaal 3 en maximaal 15 personen.

De inschrijvingen zijn ondertussen afgelopen. Ben je toch nog geïnteresseerd in deze sessie, aarzel dan zeker niet om het ons te laten weten. Bij voldoende vraag zullen we deze sessie in het najaar herhalen.

Met dank aan VGC-Collegelid Bianca Debaets  en 

 

 

Er zijn ruime (betalende) parkeermogelijkheden in de buurt:

Met het openbaar vervoer:

  • Treinstation Brussel Noord en treinstation Brussel Centraal zijn beiden op ongeveer 15 min. wandelen. De wandeling vanaf Brussel Centraal is de mooiste.
  • Metro- en premetrostation Brouckère en metrostation Sint-Katelijne zijn allen op minder dan 5 min. wandelen.