Groepstraject voor artsen: hoe weerbaar en bevlogen blijven?

01 Maart 2018 Huis voor Gezondheid (grote vergaderzaal) - Lakensestraat 76, 1000 Brussel

Ben je een arts én (opnieuw) zoekende in hoe staande te blijven, zoekende in niet ‘leeg’ de werkweek te eindigen, maar ook te blijven genieten van jouw werk? Denk bv. aan het omgaan van jouw grenzen; het omgaan met (over-)spanning en een goede stresshantering; wie je als (huis-)arts bent/wil zijn, …

Dan kan deze cyclus je energie, inspiratie én de nodige ondersteuning bieden. We garanderen een veilige groep die enkel uit artsen bestaat, waarbij we methodieken aanreiken én de onderlinge dialoog stimuleren over bovenstaande thema’s, onderbouwd met de wetenschappelijke inzichten over professioneel welbevinden in de praktijk.

Deze reeks werd reeds diverse malen in Vlaanderen gegeven en werd telkens zeer goed onthaald. Artsen voelen (h)erkenning bij elkaar en krijgen terug meer grip op zichzelf en de omgeving, waardoor overspanning vermindert en ze terug meer genieten van hun werk.

3 avondsessies? Ontvangst vanaf 18u30 met koffie en broodje om vervolgens van 19u tot 22u bevlogen te kunnen werken. Sessies van 3u zijn het best qua tijdsspanne om je voldoende te verdiepen én stil te kunnen staan bij jezelf.

We vormen gedurende drie opeenvolgende sessies ook dezelfde groep. Je schrijft je dus in voor 3 sessies tegelijk. Dit omdat we een persoonlijk proces niet alleen willen aanzetten, maar ook verder mee willen ondersteunen.

Data: donderdag 1/03/2018; dinsdag 13/03/2018; donderdag 29/03/2018

Aantal deelnemers: We willen een veilige & persoonlijke sfeer creëren en de groepsgrootte ligt daarom op maximaal 10 deelnemers.

Trainer: Charlotte Haarsma, klinische psychologe – systeempsychotherapeute, werkzaam als trainer & coach in de zorg. Zij is 6 jaar verbonden geweest aan de huisartsenopleiding en is gebeten door het welzijn van artsen, omdat dit de zorg steevast ten goede komt. Daarnaast is ze dicht bij een huisartsenpraktijk opgegroeid en weet zij van binnenuit hoe gedrevenheid ook zijn/haar tol kan eisen. Deze zoektocht en het vinden van hulpmiddelen en antwoorden, was eens het begin van haar bevlogenheid rond het werken met haio’s/aso’s & huisartsen rond dit thema.

Haar vakkennis is onder andere gestoeld op: 

-          De Positieve Psychologie, een recente wetenschappelijk onderbouwde studie over optimaal functioneren

-          Gedragstherapie, denk aan stresshantering,...

-          Systeempsychotherapeutische ideeën als het gaat om burn-out, bevlogenheid en samenwerkingen optimaliseren,...

-          Communicatietrainingen: assertiviteit, omgaan met grenzen

-          Oplossingsgerichte vraagstelling: werken aan krachtgerichte, zelfsturende vaardigheden,...

 

Praktisch

De inschrijvingen zijn ondertussen afgesloten.

Mogelijks organiseren we dit traject opnieuw in oktober indien hier vraag naar is. Wenst u dus dit traject te doorlopen, laat ons dan zeker iets weten.

Met dank aan Mevr. Staatssecretaris Bianca Debaets  en 


 

Er zijn ruime (betalende) parkeermogelijkheden in de buurt:

Met het openbaar vervoer:

  • Treinstation Brussel Noord en treinstation Brussel Centraal zijn beiden op ongeveer 15 min. wandelen. De wandeling vanaf Brussel Centraal is de mooiste.
  • Metro- en premetrostation Brouckère en metrostation Sint-Katelijne zijn allen op minder dan 5 min. wandelen.