Hoe de samenwerking apotheker-huisarts verbeteren

Lokaal overleg tussen huisarts en apotheker

Merkt u dat u de apothekers of de artsen in uw buurt niet kent?

Wilt u hier iets aan veranderen?

Wij helpen u graag.

Sinds 2015 ondersteunt het RIZIV de organisatie van overleggen tussen huisartsen en apothekers. Al in 2013 ontwikkelden wij kant en klare pakketten (contactkaartje, handleiding, presentatie) waarmee u zo'n bijeenkomsten kan organiseren en vormgeven. Deze pakketten helpen u om kennis te maken en tot heel concrete afspraken te komen.

Deze pakketten zijn allemaal tweetalig en erkend* door het RIZIV. Als u een van deze pakketten gebruikt, kan u dus een budget tot €2500 krijgen van het RIZIV. Doordat de pakketten in april 2018 geüpdatet werden, zal u na een overleg ook weer helemaal mee zijn met de laatste wetswijzigingen.

Elk pakket bestaat uit 4 delen:

Contactkaartje

Contactkaartjes

Met de contactkaartjes cotacteert u vlot de apothekers en huisartsen uit uw buurt. Hieronder kan u ze downloaden:

 

beeld handleiding

Handleiding voor een kwalitatief overleg

De handleiding is een concrete leidraad om een praktisch en gestructureerd overleg te organiseren en eventuele gemaakte afspraken te specifiëren. In april 2018 werd deze tweetalige tool nog geüpdatet, en het instrument bevat informatie, voorbeeldvragen, en een overzicht van de wetgeving.  Momenteel zijn er 4 handleidingen beschikbaar over 4 thema's:

* De pakketen aangeduid met dit teken zijn erkend door het RIZIV. Download het daarvoor bestemde document op de website van het RIZIV en zet vandaag nog de eerste stappen richting een financiering tot €2500€. 

 Presentatie

Presentatie

Met deze Powerpoint-presentaties kan u het overleg nog makkelijker modereren. Elk thema start met een aantal algemene vragen om te bespreken, waarna meer specifieke zaken aan bod komen op ‘vraag en antwoord’-wijze (basisprincipes, wetgeving, …). Regelmatig verschijnt een pop-up met daarop meer specifieke vragen waarrond kan gediscussieerd worden en waarond akkoorden kunnen gezocht worden. Op het einde van elk hoofdstuk sommen we de gevonden “good practices” en eventueel gemaakte afspraken kort op.

In mei 2017 publiceerde het Apothekersblad hier dit artikel over n.a.v. een interview met Huis voor Gezondheid samen met AVB en RML-B met wie we deze pakketten onwtikkelden.

U heeft vragen?

Stuur vandaag nog een mailtje naar: dorien@huisvoorgezondheid.be

Of dowload hier meer info over hoe u een MFO kan organiseren.

 

Dit is een initiatief van: