Werken met eID

Wat heeft u nodig?

U heeft een aantal zaken nodig voor we kunnen starten:

  • Een elektronische identiteitskaart en de bijhorende pincode
  • Een computer met internetverbinding
  • Een kaartlezer
  • Het eID-computerprogramma
  • De configuratie van uw browser

De elektronische identiteitskaart (eID)

Iedere Belg ouder dan 12 beschikt over een elektronische identiteitskaart. Deze kaart wordt uw eID genoemd en wordt uitgereikt door de bevolkingsdienst van uw gemeente. U krijgt er tevens een pin- en pukcode die u nodig hebt om met eHealth te werken. 

Pincode vergeten? U kan een nieuwe code vragen op de dienst bevolking van uw gemeentehuis. Hiervoor kan een vergoeding gevraagd worden. Geen elektronische identiteitskaart of geen tijd om naar de dienst bevolking te hollen? U kan een “burgertoken” aanvragen. Een burgertoken is een kaartje met codes erop dat u gratis kan krijgen als u uw rijksregisternummer, uw identiteitskaartnummer en uw SIS-kaartnummer bij de hand hebt. Kies hiervoor “aanmelden met triplet”.

Geen Belg? Geen probleem. Zowel Europese als niet Europese inwoners van ons land kunnen een elektronische vreemdelingenkaart aanvragen (verplicht bij een verblijf langer dan 90 dagen). Zo krijgen ook niet-Belgen toegang tot toepassingen van e-government en kunnen ook zij documenten elektronisch ondertekenen. 

eID burgertoken
Elektronische identiteitskaart Burgertoken

 

Computer met internetverbinding

U heeft een computer nodig met een internetverbinding. De elektronische identiteitskaart kan gebruikt worden op computers met Windows, Mac of Linux besturingssysteem. U hoeft enkel een internetverbinding te hebben (ADSL, kabel, draadloos, wifi, of het gsm-netwerk).

Een kaartlezer

U kunt een kaartlezer voor een elektronische identiteitskaart kopen in een computerwinkel of op de computerafdeling van een supermarkt. De kostprijs ligt tussen €10 en € 20 (het kan natuurlijk ook veel duurder, maar dit is niet nodig). Een kaartlezer installeert zich automatisch, u hoeft hem enkel aan te sluiten (wacht nog even met het plaatsen van uw eID). 

Bent u zorgverlener in Brussel? We bieden u gratis een kaartlezer aan. Contacteer de zorgtrajectpromotoren.

Het eID-computerprogramma

Het programma is gratis en eenvoudig te installeren. U hoeft enkel nog het besturingssysteem van uw computer te kiezen. De meeste computers hebben een Windows-besturingssysteem. Indien u een Mac hebt of uw computer draait op Linux kies dan de gepaste downloads.

eID windows eID Mac

 

Het programma test automatisch de verbinding met de kaartlezer en geeft u de mogelijkheid om de gegevens die op uw identiteitskaart staan te lezen: u krijgt ze dan op het scherm te zien. Het geeft u de mogelijkheid om uw taal te kiezen (Nederlands, Frans, Duits of Engels), uw pincode te wijzigen en vanzelfsprekend: uitermate veilig aan te melden bij de eHealth-toepassingen. Om het programma terug te vinden in de lijst van geïnstalleerde programma’s, zoekt u naar “Belgium-eID” en klikt u door naar “eID viewer”. 

De browser configureren

Het eID programma zorgt ervoor dat uw browser automatisch ingesteld wordt. Voor specifieke browsers moet u manueel een aantal aanpassingen doen. We geven een kort overzicht van de meest courante browsers, de instellingen en download naar de meest recente versie.

 

Browser

Aanpassing

logo IE Internet Explorer Geen aanpassing nodig
 logo chrome  Google Chrome Aanpassing nodig (nr 3.11)
 logo Firefox  Mozilla Firefox  Aanpassing nodig (nr. 4.6)
logo Safari Apple Safari Automatisch geïnstalleerd vanaf OX 10.7