Actie 5

Webbanner BruZEL

BruZEL wil personen in kwetsbare levensomstandigheden betrekken

Wat is dit ?

Omdat we er zijn voor elke Brusselaar en weten dat bepaalde mensen het extra moeilijk hebben, willen we net deze mensen specifiek betrekken.  

 

Hoe doen we dit ?

 

1. Kwetsbaarheid definiëren en kwetsbaarheidsindicatoren oplijsten

We stelden een bevraging op voor organisaties die samenwerken met Brusselse burgers (Personen met een Zorg en OndersteuningsNood, kortweg PZON). 

 

Werk je zelf voor zo’n organisatie? Vul dan vandaag nog onze vragenlijst in (NL /FR)

 

Je kan, samen met ervaringsdeskundigen van je organisatie, jullie expertise en ervaringen met ons delen.  

 

Deze bevraging verzamelt informatie om de ‘Brusselse indicatoren van kwetsbaarheid’ te identificeren. Dit helpt ons om de prioritaire acties van BruZEL te bepalen en af te toetsen. 

 

2. Toegankelijk en helder communiceren en informeren

BruZEL werkt MET en VOOR Personen met een Zorg en OndersteuningsNood. Om hen actief te betrekken, wil BruZEL dat alle communicatie en informatie helder en toegankelijk is. Hoe toegankelijker de communicatie, hoe meer Brusselaars we kunnen aanspreken. 


De werkgroep 
personen in kwetsbare levensomstandigheden wil daarom  alle communicatie screenen op de kwaliteit van de inhoud, het taalgebruik, het beeldmateriaal en de vormgeving. Wil jij meehelpen om onze communicatie te verbeteren? Stuur dan vandaag nog een mailtje naar: eerstelijnszone@bruzel.be. 

 

3. De kloof tussen de '0.5 functie’ en de eerstelijnszorg dichten

 De zogenaamde '0.5 functie' is de zorg voor mensen die moeilijk tot zorg komen, mensen die door hun levensomstandigheden amper bij een zorgverlener uit de eerstelijn terecht kunnen of durven. Voorbeelden hiervan zijn sekswerkers, verslaafden, mensen zonder wettelijk verblijf, etc.  

 

BruZEL organiseert, samen met Brusano, een reeks korte vormingen voor eerstelijns professionals om dit knelpunt aan te pakken. Zorgverleners verwerven zo meer kennis en competenties rond de zorg voor personen die uit de reguliere zorgboot vallen: 'Sleutels voor een inclusieve eerstelijnszorg in Brussel'.

 

Deze workshops worden opgezet in samenwerking met actoren van de 0.5 functie. Zo wil BruZEL de eerstelijnszorg  toegankelijk maken voor alle Brusselaars, ongeacht hun (administratief) statuut of situatie.  

 

Bekijk meer info over het programma. Heb je interesse om deel te nemen, stuur ons dan een mailtje via: eerstelijnszone@bruzel.be 

 

Werkgroep 

Om deze acties  goed op te volgen, werken we met een werkgroep. Wil je hier met ons over nadenken of heb je hier een mening over? Stuur dan vandaag nog een mailtje naar: eerstelijnszone@bruzel.be 

 

Leden van de werkgroep zijn:  

 

Meer info 

Meer info over deze actie vind je in ons Actieplan 2021 BruZEL.