Actie 6

Eerstelijnszone BruZEL

BruZEL wil de gezondheidsvaardigheden van kwetsbare burgers verbeteren

Wat is dit? 

‘Gezondheidsvaardigheden’ of ‘gezondheidsgeletterdheid’ slaat op het begrijpen of verwerken van informatie over gezondheid. Zo kan je de gezondheid en levenskwaliteit behouden of verbeteren.  

Veel mensen met weinig gezondheidsvaardigheden hebben problemen om hun weg te vinden in het gezondheidssysteem. Zij hebben nood aan ondersteuning om informatie over hun gezondheid te begrijpen en goed te gebruiken. 

Met twee verschillende initiatieven zetten we hierop in:  

 

1. Burgers helpen meer te bewegen

  

Hoe doen we dit?  

 ‘Bewegen Op Verwijzing’ (BOV) is een project waarbij professionele coaches mensen helpen om actiever te leven tegen een lage kostprijs. In Brussel startte Huis voor Gezondheid dit op in 2017 in de gemeenten Anderlecht en Sint-Jans-Molenbeek. In 2018 breidde Huis voor Gezondheid dit uit naar Brussel, Laken, Neder-over-Heembeek, Haren en Schaarbeek. In 2019 hielpen de BOV-coaches 154 personen in het Brussels Gewest om meer te bewegen. Na de opstart van BruZEL namen we dit project over van Huis voor Gezondheid samen met LOGO Brussel. 

 

Wil je weten hoe jij hieraan kan meewerken of hoe je hiervan gebruik kan maken? Stuur dan een mailtje naar eerstelijnszone@bruzel.be of neem een kijkje op onze website

 

 2. Ontwikkelen van communicatietools voor zorgverleners over het Brusselse gezondheidssysteem

 

Hoe doen we dit?  

Huis voor Gezondheid ontwikkelde in 2013 een handige informatiemap naar een idee van OCMW Antwerpen. Hierin zitten laagdrempelige fiches met veel afbeeldingen over ons gezondheidszorgsysteem. 

 

Deze fiches zijn een communicatietool voor welzijns- en zorgprofessionals om kwetsbare burgers wegwijs te maken in het Brusselse gezondheidssysteem. De tool versterkt zo hun gezondheidsvaardigheden.  Na de opstart van BruZEL hebben we deze fiches herwerkt en geüpdatet.  

 

Wil je deze fiches zelf gebruiken? Je kan ze hier terugvinden.

 

Werkgroep  

Om deze initiatieven goed op te volgen, werken we met een werkgroep. Wil je graag meedenken in deze werkgroep? Stuur dan een mailtje naar eerstelijnszone@bruzel.be. 

 

Leden van de werkgroep zijn: 

Meer info 

Meer info over deze actie vind je in ons Actieplan 2021 BruZEL.