Sensibiliseringssessies Eerstelijnsactoren - Tools voor preventie, vroegdetectie en oriëntatie naar aangepaste zorg
Deze sessie maakt deel uit van een reeks sensibiliseringssessies rond geestelijke gezondheidszorg: dit najaar organiseert BruZEL Nederlandstalige sensibiliseringssessies i.s.m. met PsyBru en de netwerken geestelijke gezondheidszorg Brumenta (volwassenen) en Bru-Stars (kinderen en jongeren).
Deze vormingen zijn gericht op twee groepen, namelijk eerstelijnspsychologen en eerstelijnsactoren, en hebben als doel: geestelijke gezondheidszorg toegankelijker maken voor de Brusselaar.
Inhoud sessie
Het is algemeen bekend dat psychische problemen het best zo snel mogelijk aangepakt worden. Toch is het niet altijd eenvoudig om als eerstelijnswerker de mogelijke signalen op te vangen of de meest aangewezen weg te vinden binnen de geestelijke gezondheidszorg. Binnen deze sessie bespreken we een breder kader van wat deze zorg kan inhouden en nemen we je mee door het complexe zorglandschap. Daarnaast krijg je een aantal tips over jouw luisterhouding en waar je zelf als eerstelijnsactor op kan letten bij je patiënt of cliënt.
Lesgevers
- Laura Van Haesendonck werkt as psychosociaal hulpverlener bij CAW Brussel: Het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) helpt mensen met al hun vragen en problemen die te maken hebben met welzijn. Een moeilijke relatie. Persoonlijke moeilijkheden. Financiële, administratieve, juridische of materiële problemen. Problemen in je gezin, familie of je ruimere sociale omgeving… We bieden ook hulp aan slachtoffers en daders van geweld, misbruik en betrokkenen van verkeersongevallen en misdrijven.
- Cedric Verstraeten werkt als preventiemedewerker bij CAW Brussel: CAW Brussel werkt naast het oplossen van problemen ook aan het voorkomen van die problemen. De preventiedienst heeft expliciet de taak om acties uit te werken in het kader van deze kernopdracht.
- Catherine Debrue werkt als maatschappelijk werker binnen CGG Brussel – Deelwerking Houba. Binnen deze job komt zij dagelijks in contact met volwassenen met een psychische kwetsbaarheid. Vanuit deze praktische expertise geeft zij de sensibiliseringsessies rond angst en depressie gericht aan eerstelijnsactoren.
Doelgroep
- Eerstelijnsactoren (apothekers, maatschappelijk werkers, kinesisten, buurtwerkers, leerkrachten ...)
- Voor de gezondheidsberoepen waar het van toepassing is, wordt accreditatie aangevraagd.
Tijdstip en locatie
- Dinsdag 7/11 van 19u30-21u30 (onthaal vanaf 19u, broodjes worden voorzien)
- Aroma-gebouw – Zaal Mirre (Vooruitgangstraat 323 1030 Brussel)