Kies voor een zorgberoep

Informatie over zorgberoepen

Heb je interesse voor een job in de zorgsector? Ben je naar België verhuisd en wil je werken in de multiculturele Brusselse zorgsector? Kom je uit een andere sector en is het tijd voor een carrièreswitch? Dat is heel fijn want we komen handen tekort!

Op deze pagina vind je een antwoord op de vragen:

  • Wie kan jou helpen bij het kiezen voor een zorgberoep?
  • Welke jobs zijn er in de zorgsector?
  • Hoe kan je zelf de zorgsector leren kennen?

Wie kan jou helpen bij het kiezen voor een zorgberoep?

Heb je interesse voor de zorg, maar weet je nog niet goed wat je precies wil?
Wil je graag nog meer informatie over wat mogelijk is?

Deze organisaties helpen je met het vinden van een job die bij jou past:

  • De Brusselse Werkwinkels zijn er voor werkzoekenden en werkenden die een carrièreswitch willen maken. Je kan er terecht voor begeleiding en advies bij het zoeken naar opleidingen of jobs. De werkwinkelconsulenten van Tracé Brussel, VDAB en CAD De Werklijn begeleiden je bij het zoeken naar welke job je graag wil doen, ze helpen je met solliciteren en kunnen je informeren over opleidingen.
  • Het Beroepenpunt is toegankelijk voor iedereen, ongeacht je statuut. De medewerkers van verschillende organisaties delen hun kennis en vaardigheden rond kiezen, opleiding en onderwijs, werk, ondernemen en mobiliteit. Zij geven je ook gratis gepersonaliseerd advies.
  • Actiris is dé expert op de arbeidsmarkt van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Actiris ondersteunt bedrijven  bij het zoeken naar geschikt personeel, en helpt werkzoekenden bij het vinden van een job op basis van hun competenties.
  • VDAB leidt werkzoekenden toe naar opleidingen en werk in Brussel. Na een eerste oriëntatie kan je bij hen terecht voor een sectorgericht advies. Via VDAB kan je als werkende ook cheques krijgen om loopbaanbegeleiding te financieren

Benieuwd naar de carrièreswitch van Chris? Lees hier hoe hij zijn droomjob vond.

 

Welke jobs zijn er in de zorgsector?

Denk je dat er in de zorgsector enkel verpleegkundigen en dokters werken? Dan wordt het tijd om even stil te staan bij de verschillende beroepen binnen de zorg, want er zijn meer mogelijkheden dan je denkt.

Vind een zorgberoep dat bij je past!

  • Op de website ikgaervoor.be vind je een lijst met de verschillende functies in de zorgsector. Voor verpleegkundigen wordt er specifiek opgesomd in welke functies en op welke plaatsen zij kunnen werken. Klik op een functie voor een korte beschrijving van de jobinhoud.
  • Op de website onderwijskiezer.be vind je een overzicht met medische, paramedische en verzorgende beroepen. Klik je een beroep aan dan zie je een korte beschrijving van het beroep, opleidingen die tot dit beroep leiden en de huidige situatie op de arbeidsmarkt.

Hoe kan je zelf de zorgsector leren kennen?

Heb je interesse in een specifiek zorgberoep, maar ben je nog niet volledig overtuigd? Schrijf je dan in voor een inleefmoment!

Individuele inleefmomenten

Tijdens dit inleefmoment maak je gedurende één dag kennis met een zorgberoep en/of een zorginstelling. Je mag meelopen met een verpleegkundige, een kinesist, ergotherapeut, .... of een andere professional naar keuze. Zo krijg je een realistisch beeld van de sector en kan je ontdekken welke richting je uit wil.

Lees hier het verhaal van Katrien, verpleegkundige voor één dag.

Heb je zin om zelf ondergedompeld te worden in een zorginstelling? Vraag dan je persoonlijke inleefmoment aan.

Inleefmomenten in groep

Meer informatie over deze optie kan je telefonisch of via e-mail aanvragen.