Helix en BruZEL slaan handen in elkaar voor eigen vaccinatiepunt

26 november 2021

De groep huisartspraktijken Helix en de eerstelijnszone van Brussel, BruZEL, zetten samen met eerstelijnsprofessionals een eigen vaccinatiepunt op poten. Op 30 oktober en 27 november organiseren ze een pop-up vaccinatiemoment voor zowel de griepprik als de derde dosis van het covidvaccin.

Samen sterk voor betere zorg én preventie

De jaarlijkse griepvaccinatie is ook dit jaar extra zwaar voor huisartsen, midden in de vierde covidgolf. Bovendien zijn er heel wat patiënten die hun preventieve prik uitstellen omdat ze niet naar hun huisartsenpraktijk durven komen.
Om toch de zorg voor alle patiënten te garanderen, bood BruZEL ondersteuning aan de Brusselse huisartsen. De Helix-praktijken uit Anderlecht grepen de kans om samen twee pop-up vaccinatiemomenten te organiseren. Terwijl BruZEL het event plande en organiseerde, schreven de artsen hun patiënten aan.

Zorg in alle vertrouwen

Samen gaan BruZEL en Helix preventief te werk en trekken ze op een efficiënte en kwalitatieve manier de vaccinatiegraad omhoog. Ze vaccineren niet enkel tegen griep, maar ook COVID-19-dosissen worden uitgedeeld.
Dankzij de hulp van Satellietapotheek Herzeel geven ze ook Brusselaars zonder huisarts een (extra) prik in de arm.
Ook lokale (thuis)verpleegkundigen helpen mee, zo krijgen patiënten hun vaccin toegediend door een vertrouwd gezicht. Aanwezigheid van hun huisarts, hun apotheker of hun verpleegkundige neemt heel wat bezorgdheden weg bij de burgers.

400 prikken op één dag

Op 30 oktober zetten ze door deze samenwerking bijna 400 prikken. BruZEL hoopt dit aantal te evenaren op 27 november, tijdens de tweede vaccinatiedag.

“De eerstelijnsprofessionals die meewerken geven aan dat ze hier energie uit putten. Ook al geven ze hiervoor twee vrije zaterdagen op. Ze ervaren dankbaarheid, vertrouwen en erkenning van hun patiënten. Zelfs BruZEL ervaart deze dankbaarheid van de eerstelijnsprofessionals en de burgers zonder huisarts. De eerstelijnsprofessionals leren elkaar bovendien beter kennen en werken op een creatieve manier samen tijdens deze crisis.” zegt dr. Annick Dermine, directeur van Huis voor Gezondheid en COVID-19-teamleader.

“We hopen hierbij het voorbeeld te geven voor de toekomst: een eerstelijnszone waar zorgverleners elkaar versterken en helpen in Brussel.”

Meer weten?

Contacteer Annick Dermine, directeur Huis voor Gezondheid en covidteamleader via [email protected] of 02 412 31 65.