Actie 2

Webbanner BruZEL

Zorgprofessional

Wat is dit?

BruZEL ondersteunt eerstelijnsprofessionals via o.m. vorming, overleg en informatieverstrekking.

 

Hoe doen we dit?

 

1. De Eerstelijnsmeeting

De Eerstelijnsmeeting is een vormings- en netwerkmoment voor alle professionals uit de Brusselse gezondheids- en welzijnssector. De meeting gaat jaarlijks door op de derde donderdag van maart.
We lichten een thema toe vanuit verschillende invalshoeken in een plenaire en een aantal parallelle sessies. BruZEL en haar Zorgraad kiezen jaarlijks een nieuw thema en daar kunnen we jouw hulp bij gebruiken.

 

We organiseren de volgende eerstelijnsmeeting op de 21 maart 2024 met als titel 'Zelfzorg voor jou en je patiënt/cliënt: dat doe je niet alleen' .

 

Neem je graag deel? Schrijf je dan nu in.

 

2. Een inclusieve eerstelijnszorg in Brussel

De zogenaamde 'inclusieve functie' is de zorg voor mensen die moeilijk tot zorg komen, mensen die door hun levensomstandigheden amper bij een zorgverlener uit de eerste lijn terecht kunnen of durven. Voorbeelden hiervan zijn sekswerkers, verslaafden, mensen zonder wettelijk verblijf, etc.

BruZEL organiseert, samen met Brusano, een reeks korte vormingen voor eerstelijnsprofessionals om dit knelpunt aan te pakken, de zogenaamde 'Sleutels voor een inclusieve eerste lijn in Brussel'. Als zorgverlener leer je zo beter om te gaan met personen die uit de reguliere zorgboot vallen.

 

Je kan hier een overzicht terugvinden met de opnames van de voorgaande vormingen.

 

Heb je interesse om deel te nemen, stuur ons dan een mailtje via [email protected].

 

3. Ontwikkelen van communicatietools voor zorgverleners over het Brusselse gezondheidssysteem

Huis voor Gezondheid ontwikkelde in 2013 een handige informatiemap gebaseerd op een idee van OCMW Antwerpen. Hierin zitten laagdrempelige fiches met veel afbeeldingen over ons gezondheidszorgsysteem.
Deze fiches zijn een communicatietool voor zorgprofessionals om kwetsbare burgers wegwijs te maken in het Brusselse gezondheidssysteem. De tool versterkt zo hun gezondheidsvaardigheden. BruZEL herwerkte recent de fiches en zorgde voor een update.

 

Wil je deze fiches zelf gebruiken? Je kan ze hier terugvinden.

 

4. Kijkstages 'bij een ander'

Het Kenniscentrum WWZ, Bru-stars Crosslink en eerstelijnszone BruZEL willen medewerkers binnen de hulpverlening in Brussel aanmoedigen om een kijkje te nemen in elkaars werkveld en elkaar op deze manier beter leren kennen. Hiervoor organiseren we Kijkstages.

Met Kijkstages beogen we een kennismaking tussen organisaties en/of sectoren door een echte onderdompeling in elkaars werkveld. Het gaat om een korte meeloopstage van een (halve) dag met als uiteindelijke doel de samenwerking te bevorderen, expertise bij medewerkers te vergroten en samen te komen tot betere zorg.

Deze Kijkstages zijn gericht op medewerkers in het brede landschap van welzijn, wonen en zorg. Bru-stars nodigt hierbij ook alle personen uit die werken met kinderen en jongeren met een psychische kwetsbaarheid en hun context.

Wil je meer te weten komen over de Kijkstages? Neem dan een kijkje op de website.

 

5. Najaarsvaccinatie

BruZEL biedt ondersteuning aan Nederlandstalige huisartsen(praktijken) in Brussel voor de najaarsvaccinatie (griep en COVID-19). We bieden ondersteuning zowel op het gebied van campagnemateriaal als in de huisartsenpraktijk zelf. De behoeften van de huisartsen worden in kaart gebracht door middel van een bevraging in samenwerking met de Brusselse huisartsenkring (BHAK).

Er is een werkgroep opgericht waar Logo Brussel en pharmacy.brussels deel van uitmaken. Binnen deze werkgroep bespreken we onder andere hoe we de bevolking kunnen sensibiliseren om zich te laten vaccineren en passen we bestaand materiaal aan zodat dit laagdrempelig genoeg is voor de Brusselse populatie. Daarnaast bespreken we ook hoe we de huisartsen kunnen ondersteunen bij de najaarsvaccinatie, zoals het aanbieden van ondersteuning bij het uitnodigen van hun patiënten en het coördineren van een pop-up vaccinatie. Voor deze actie werken we ook samen met lokale partners.

Benieuwd naar wat we gerealiseerd hebben in 2023? Je ontdekt het hier.

De algemene informatie i.v.m. COVID-19 en griepvaccinatie vind je op deze pagina.

 

Wat is nieuw?

  1. Eerstelijnsmeeting: we organiseren de volgende eerstelijnsmeeting op de 21 maart 2024 met als titel 'Zelfzorg voor jou en je patiënt/cliënt: dat doe je niet alleen'.
  2. Gezondheidsfiches: BruZEL laat de gezondheidsfiches vertalen naar het Arabisch.
  3. Najaarsvaccinatie: In 2024 zullen we op basis van de vastgelegde financiering en de ervaringen uit de vorige jaren, verder moeten nadenken over een verduurzaming van de vaccinatiecampagne nadat deze volledig is ingekanteld in de eerste lijn.

 

Meer info 

Meer info over deze actie vind je in ons Actieplan 2024.