Extra ondersteuning

Extra ondersteuning

Mensen die opnieuw gaan studeren, krijgen hebben onder bepaalde voorwaarden recht op extra ondersteuning van de overheid.

Op deze pagina vind je informatie over:

 • Financiële steun
 • Kinderopvang
 • Werken en studeren combineren

Financiële steun

De opleiding is erkend door VDAB

Volg je een opleiding die erkend is door VDAB? Dan heb je misschien recht op financiële ondersteuning. Dit zijn mogelijke voordelen voor jou:

 • Gratis opleiding of studie: je betaalt geen inschrijvingsgeld en ook het lesmateriaal is gratis.
 • Behoud van je werkloosheidsuitkering:
  • Heb je recht op een werkloosheidsuitkering? Dan blijft die behouden.
  • Volg je een voltijdse opleiding (minimum 35u/week) van minstens drie maanden? Dan blijft je werkloosheidsuitkering ongewijzigd tijdens de opleiding.
 • Bijkomende ondersteuning voor verplaatsing, kinderopvang, opleidingspremie's

Voor meer informatie kan je terecht bij VDAB of op deze website.

De opleiding is niet erkend door VDAB

Volg je een opleiding die niet erkend is door VDAB? Dan heb je misschien recht op beperkte financiële ondersteuning. Dit zijn mogelijke voordelen voor jou:

 • Terugbetaling van je inschrijvingsgeld als je een korte opleiding volgt die niet door VDAB wordt georganiseerd. Klik hier voor meer informatie.
 • Terugbetaling van je inschrijvingsgeld als je een opleiding bij een Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) volgt. Klik hier voor meer informatie.
 • Behoud van je uitkering tijdens de opleiding of studie, op voorwaarde dat je van VDAB een vrijstelling van beschikbaarheid krijgt. Klik hier voor meer informatie over het aanvragen van zo een vrijstelling.

Neem contact op met één van de werkwinkels om uit te zoeken of je in aanmerking komt.

Kinderopvang

Studeren combineren met een gezin is niet eenvoudig. Je gaat best tijdig op zoek naar kinderopvang. Voor meer informatie hierover kan je terecht bij je trajectbegeleider.

Je hebt dringend kinderopvang nodig omwille van werk of opleiding

Werkzoekenden die een beroepsopleiding volgen en dringend nood hebben aan een opvangplaats kunnen voorrang krijgen bij kinderopvang. Het gaat daarbij soms om tijdelijke plaatsen. Wil je hiervan gebruik maken? Neem contact op met een kinderdagverblijf of schrijf je zelf in op de centrale registratielijst voor Nederlandstalige kinderopvang. Ook het kinderdagverblijf van Actiris geeft dringende opvang als je een opleiding start.

Je volgt een opleiding en hebt opvang nodig tijdens de schoolvakanties

Sommige scholen werken samen met een initiatief voor buitenschoolse opvang (IBO). Vraag ernaar bij de school van je kind.

Tijdens de schoolvakanties worden ook vakantiestages (speelpleinen, sportkampen, …) georganiseerd voor kinderen vanaf 3 jaar. Het aanbod vind je terug in de sportgids en de vakantiegids van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) of  op de website van Brusselbazaar.

Je volgt een opleiding en je kind is ziek

Omdat het niet altijd mogelijk is thuis te blijven wanneer je kind ziek is springen grootouders of andere familieleden veelal in om op te passen. Er zijn ook georganiseerde mogelijkheden voor zieke kinderen.

Informeer allereerst bij je eigen opvang. Sommige kinderdagverblijven en diensten voor onthaalouders organiseren thuisopvang van zieke kinderen. Een begeleider komt dan thuis op je kind passen.

Voor de opvang van zieke kinderen organiseren de mutualiteiten maar soms ook gemeenten en OCMW’s thuisoppas. Voor meer informatie contacteer je best je mutualiteit.

Werken en studeren combineren

Ben je al aan het werk, maar wil je graag doorgroeien door een opleiding te volgen? Dan zijn er verschillende trajecten mogelijk in de zorg- en welzijnssector. Zo kan bijvoorbeeld een logistiek assistent doorgroeien naar de functie van verzorgende, een verzorgende naar de functie van zorgkundige en een zorgkundige naar de functie van verpleegkundige.

Deze hulpmiddelen kunnen de combinatie werken - studeren mee mogelijk te maken:

Bovendien zijn er een heel aantal opleidingen die je in deeltijds- of afstandsonderwijs kan volgen.