Ik ben burger

Het is nooit te vroeg om na te denken over later. Door je te informeren over (vroeg)tijdige zorgplanning, kan je beter keuzes maken en de regie van je leven in eigen handen houden. Maar hoe pak je dat aan? Waar kan je terecht voor een gesprek? Welke organisaties kunnen je helpen?

 

Waarom nu al plannen?

Hoe beter je bent voorbereid, hoe vlotter alles kan verlopen wanneer het nodig is. Bovendien kan dan zo goed mogelijk rekening gehouden worden met jouw wensen, ook wanneer jij het niet meer kan aangeven. Daarom is het niet alleen goed om erover na te denken, maar ook om op tijd je wensen kenbaar te maken. Zelfs nu al, zo kan je gerust zijn.

Hoe pak je het aan?

Je kan erover praten met familie of vrienden, maar wist je dat je daarnaast ook terecht kan bij heel wat zorgverleners? Zij kunnen je een luisterend oor en ook heel wat informatie bieden. Als je dit wenst, kunnen ze samen met jou alle mogelijkheden bekijken, advies verlenen en zelfs een aantal zaken wettelijk vastleggen. Hier later nog iets aan wijzigen of toevoegen, dat kan altijd…

Wie spreek je het best aan?

De meeste hulpverleners kunnen je een eind op weg helpen, richt je dus in de eerste plaats tot de hulpverlening in jouw buurt. Denk hierbij zeker ook aan je huisarts en aan de maatschappelijk assistent van je mutualiteit die je ook op praktisch vlak kan ondersteunen.
Heb je zeer gerichte vragen, dan kan één van deze organisaties je wellicht verder helpen:

VRAGEN OVER HULP AAN HUIS?
  • Brussels Overleg Thuiszorg vzw

Informatie verstrekken, samenwerking bevorderen en advies verlenen door als tussenpersoon op te treden en de contacten tussen hulp- en zorgverleners enerzijds en hulp- en zorgvragers anderzijds te faciliteren, alsook de contacten tussen hulp- en zorgverleners onderling.

Lakensestraat 76, bus 5, 1000 Brussel
Tel 02 412 31 64
[email protected]
www.botvzw.be

VRAGEN OVER EEN WOONZORGCENTRUM, RUST- EN VERZORGINGSTEHUIS, DAGCENTRUM OF KORTVERBLIJF?
  • Home-Info

Informatie over prijs, kwaliteit van zorgen/diensten, sfeer, ontspanningsmogelijkheden, accommodatie, toegankelijkheid voor Nederlandstaligen van rusthuizen, kortverblijfmogelijkheden en dagverzorgingscentra in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de regio Halle-Vilvoorde.

Lakensestraat 76 bus 1, 1000 Brussel
Tel:  02/511 91 20
[email protected]
www.home-info.be

VRAGEN OVER LEVENSEINDE, WILSVERKLARINGEN, PALLIATIEVE ZORGEN,…
  • Br.E.L. (Brussels Expertisecentrum Levenseinde)

Brusselse Expertise Levenseinde is de Brusselse campus van TOPAZ, Omega, Forum Palliatieve Zorg, LEIF, ULteam en de Leerstoel “Waardig Levenseinde” van de VUB. Br.E.L. werkt intensief samen met W.E.M.M.E.L., het expertisecentrum “Waardig Levenseinde”, en kan gebruik maken van al zijn ervaring en faciliteiten.

Saincteletteplein 17 - 1000 Brussel
Gsm 0472/73.17.92
[email protected]
wemmel.center/nl/br.e.l./

HEEFT U VRAGEN IN VERBAND MET MANTELZORG?

Op www.mantelzorg.brussels vind je alle informatie rond mantelzorg in Brussel

BENT U OP ZOEK NAAR EEN ZORGVERLENER?

Heeft u nog geen vaste huisarts, zoekt u een (thuis)verpleegkundige, kinesitherapeut, ... in Brussel, kijk dan eens op www.desocialekaart.be.

BENT U OP ZOEK NAAR ANDERE VORMEN VAN HULPVERLENING IN BRUSSEL?

www.sociaalbrussel.be of www.desocialekaart.be zijn websites die een overzicht bieden van het aanbod aan hulpverlening in Brussel.